Mobilitat en bicicleta: un problema o una oportunitat?

Can Bech número 63 octubre-novembre 2018

Palafrugell és un municipi que no està adaptat a la utilització de la bicicleta com a mitjà de transport. Malgrat això, els nous desenvolupaments urbanístics, com en el cas de la circumval·lació nord, o la reforma de carrers, com en el cas del Carrilet, només per posar alguns exemples, han permès que apareguin nous trams de carril bici però sempre sense una connexió entre ells, ni cap enllaç que permeti fer de la vila un espai on poder circular amb continuïtat i seguretat d'un costat a un altre. De fet, podríem dir que, actualment, la bicicleta no hi té cabuda: és vista com un perill per als vianants quan circula per la vorera i com una molèstia pels conductors quan ho fa per la calçada.

Una situació que, des de la nostra perspectiva, caldrà revertir els propers anys, preveient una xarxa d'itineraris que permetin desplaçar-se en el conjunt de la nostra trama urbana. I tot plegat amb un doble objectiu: el de fomentar una mobilitat més sostenible i el de posicionar-nos millor com a destí cicloturista, una modalitat de turisme que està creixent de manera exponencial a comarques gironines. En aquest sentit, totes les mesures aniran destinades a fer possible tant la mobilitat quotidiana (desplaçaments a centres escolars de secundària, pavellons esportius, equipaments, entre els diferents nuclis i barris, etc.) com la connectivitat amb la Via Verda i les rutes de gran recorregut (xarxa cicloturística de l'Empordà, Pirinexus, etc.), utilitzades per visitants al municipi i a la comarca.

Una doble potencialitat que ha de permetre augmentar el nombre de desplaçaments en bicicleta assolint una ciutat més inclusiva, més segura, amb menys emissions, més saludable i que aprofiti millor l'oportunitat que ofereix el cicloturisme com a font d'ingressos, minimitzant a la vegada els efectes negatius que se'n puguin derivar.

Per aquest motiu, hem contractat la redacció d'un Pla director de la bicicleta que abordarà el disseny de l'espai públic ciclable en la seva totalitat. Un document de perfil eminentment tècnic, que està en fase de revisió, i que un cop efectuats els últims retocs podrem presentar al públic aquesta tardor. Ara bé, ja podem avançar que el projecte, degut al seu ampli abast geogràfic i cost, haurà de ser executat per fases i en diferents anualitats.

En tot cas, davant la disjuntiva de veure la utilització de la bicicleta com un problema o com una oportunitat, ja us podeu imaginar en quina part ens quedem i, tanmateix, tot i pedalejar, creiem, en la direcció adequada, ens queda molt camí per endavant per fer-ho realitat.

Apartat relacionat

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons