La participació ciutadana i la seguretat pública

Can Bech número 46 desembre 2015-gener 2016

Quan, fa uns anys enrere, es parlava de la Seguretat Pública d'un municipi, es tenia un concepte de forma genèrica, de la Policia. Avui dia hem d'entendre i aplicar la seguretat no només a cossos policials, sinó com un àmbit que ja la llei 4/2003 defineix com a seguretat: la seguretat ciutadana (policia i seguretat privada); la protecció civil; la prevenció d'incendis i els salvaments (emergències); el joc i els espectacles i el trànsit.

Per coordinar tota aquesta feina transversal de diferents àrees implicades, tenim una eina bàsica que ens serveix per poder oferir un millor servei als ciutadans, millorar la coherència de les activitats i els plans ja existents, ja que els plans sectorials s'hi integren per tal d'emmarcar-los en les estratègies més globals i simplificar les respostes davant els problemes de seguretat.

El Pla Local de Seguretat és un instrument que, en l'àmbit municipal, a partir d'una diagnosi inicial, permet ordenar en el temps actuacions en l'àmbit de la seguretat, identificantne els actors i el paràmetres per avaluar-ne l'eficàcia.

Hi ha diferents actors que formen part de la seguretat local, que han d'anar modificant les actuacions a planificar i realitzar per donar servei a ciutadans, cada dia més exigents, que ens reclama la protecció dels seus drets. Hem de ser capaços, no només d'atendre aquestes demandes, sinó d'intentar prevenir i anticipar-nos als nous reptes en seguretat amb l'impacte i conseqüències que a l'àmbit local poden tenir.

Però aquesta és una feina, que per moltes eines que tinguem, per molts plans que elaborem, no la podem fer sols. Hem d'acostar la Policia a la població cada vegada més, una policia que s'ha d'entendre com un servei més als ciutadans i a la població, més propers, acceptant que dins la gestió policial hi ha diferents àmbits i que la tasca de servei social que es fa és molt important. És del tot imprescindible recuperar la participació ciutadana en tots els àmbits de la seguretat, ja sigui per aquella teula que està a punt de caure a la via, com per aquella columna de fum sospitosa, o aquella persona que ens causa inseguretat, i sobretot qualsevol soroll que ens pugi neguitejar una mica.

Us demanem, si us plau, més participació ciutadana, sobretot per poder atendre millor a la comunitat i que això repercuteixi en la seguretat del nostre municipi, en la de tota la població.

No volem deixar passar l'oportunitat de fer-vos arribar els nostres millors desitjos per aquestes Festes de Nadal i pel nou any.

Apartat relacionat

Ajuntament de Palafrugell

Calella, Llafranc, Llofriu, Tamariu

Carrer Cervantes, 16 · 17200 Palafrugell
972 613 100 ·  ajuntament@palafrugell.cat
P1712400I

Mapa d'ubicació de l'Ajuntament de Palafrugell

No heu trobat el que buscàveu?

Ajuntament de Palafrugell
Institut de Promociò Econòmica de Palafrugell
Museu del Suro de Palafrugell
Consorci per a la gestió dels edificis del Centre Fraternal i del Cercle Mercantil
Fundació Palafrugell Gent Gran
Unió Europea FEDER
Diputació de Girona
Segell Premi Administració Oberta 2019
Segell Premi Administració Oberta 2018
Segell Premi Administració Oberta 2017
Segell Infoparticipa 2014
Llicència Creative Commons